Trebuie sa recunoastem ca modul de a fi, obiceiurile si comportamentul oamenilor din India nu prea seamana cu nimic din ce am fost noi obisnuiti sa consideram normal sau civilizat. E oarecum ciudat sa vezi oameni care umbla cu cercel in nas fara sa fie fan heavy metal, dar cum pentru toate exista o explicate am incercat sa aflu cateva din obiceiurile indiene. Mai ales cele care privesc in mod direct femeile de acolo.

Inelul din nas este, in viziunea indiana, o modalitate de a sublinia frumusetea feminina. Obiceiul a fost introdus in spatiul hindus in secolul al 16-lea, el fiind originar din Orientul Mijlociu.
Initial inelul din nas era apanajul femeilor casatorite, in ziua de astazi el este purtat si de tinere necasatorite, incepand cu varsta de 16 ani. Aceasta fiind varsta la care o tanara devine numai buna de maritis.

Inelul poate fi purtat atat in nara dreapta cat si in cea stanga, fiind insa preferata nara stanga deoarece se considera ca aceasta reprezinta organele genitale feminine si in consecinta piercingul ar favoriza fertilitatea (sa fie inelul o explicatie pentru natalitatea ridicata?).

Inelul poate fi purtat si trecut prin cartilajul dintre nari (asemeni unui mini belciug) sau agatat de pielea aflata la radacina nasului.

Nu este obligatoriu ca inelul purtat in nas sa aiba forma unui inel. El poate fi atat un cerc simplu din metal, cat si un cerc metalic incarcat de pietre pretioase si perle, sau pur si simplu un mic cercel cu diamant prins cu surub in interiorul narii.
Atunci cand cercul inelului din nas este incarcat cu decoratiuni grele ce il fac dificil de sustinut, apar acele lanturi fine ce conecteaza inelul din nas de lobul urechii sau de par, reducand din greutatea bijuteriei din nara.

Bindi este punctul rosu purtat in frunte de catre femeile din India. Pentru ca acest punct rosu format cu ajutorul pudrei de vermilion, plasat in mijlocul fruntei este considerat in religia hindusa un simbol al celui de-al 3-lea ochi, cel magic, nu doar femeile hinduse poarta Bindi ci si barbatii. In acest context Bindi este un simbol religios, dar el are si o functie sociala.

In mod traditional Bindi reprezinta un soi de verigheta a femeii indiene casatorite ce se deosebeste de cea necasatorita. In timp insa Bindi a evoluat atat ca format cat si ca raspandire.
In ziua de azi el nu este redus la un punct rosu format cu ajutorul pudrei de vermilion, ci poate fi reprezentat si de o bijuterie, sau o piatra pretioasa.
Bindi si-a pierdut din simbolistica devenind mai mult un accesoriu la moda, decat un aspect al traditiei.

Desi in viziunea occidentala atat inelul din nas cat si punctul de pe frunte par ciudatenii, in India ele sunt de fapt mijloace de infrumusetare. Ma intreb daca lor li se pare ridicol ca ne vopsim parul in culori frapante sau ca purtam ochelari de soare tip libelula.

Oricum incepe sa nu mi se para atat de greu sa port tocuri dupa ce am citit prin ce trebuie sa treaca o femeie in India pentru a arata bine.

Advertisements